skip to Main Content

Noordwijk: toen & nu

Noordwijk aan Zee: een van de meest elegante plekken die Nederland kent. Het bos- en duinlandschap, met hier en daar een villa, is een ware parel in Nederland. Hier wonen is vooral genieten van al dit moois. Wist u dat de historie van de kustplaats teruggaat tot wel tweeduizend jaar voor Christus.

Vis en bloemen

De eerste mensen zich die in Noordwijk aan Zee vestigden waren hoogstwaarschijnlijk vissers. Op de plek van het huidige Grand Hotel Huis ter Duin werd er gebouwd aan de eerste vuurtoren. En tot de 1800 is de visserij de grootste bron van inkomsten geweest.

Rond 1866 werd Noordwijk officieel een badplaats en ontdekten mensen een aantal jaar later dat de grond in Noordwijk aan Zee heel gunstig is voor bloembollenteelt. Al snel vestigden vele kwekers die voornamelijk tulpen, narcissen en gladiolen verbouwden.

Zeewater als medicijn

Een dagje naar het strand was in het begin van de 20e eeuw slechts weggelegd voor de rijken. Het zeewater scheen een medicinale werking te hebben. Dit trok de mensen van goede komaf, en deze kwamen regelmatig per koets afgereisd naar Noordwijk aan Zee.

Noordwijk aan Zee in de 21e eeuw

Hoewel het een bezoek aan het strand van Noordwijk aan Zee voor iedereen toegankelijk is, is wonen in de duinen van deze mooie kustplaats nog steeds weggelegd voor een selecte groep mensen. Noordwijk aan Zee is op dit moment een van de rijkste gedeeltes van Nederland en ontwikkelt zich steeds meer tot de mooiste kustplaats van ons land.

Back To Top